25 Mayıs 2015 Pazartesi

Sibek Zorbalık Temalı Film Önerileri

Siber Zorbalık hakkında farkındalık kazanmak için izlenebilecek filmler

1. CYBERBULLY/SİBER ZORBALIK(2011)


























2. CYBERBULLY/SİBER ZORBALIK(2015)




3.SUİCİDE ROOM/İNTİHAR ODASI(2011)
























































4. DİSCONNECT/SANAL HAYATLAR(2013)

Öneriler




GENÇLERE ÖNERİLER
·         Zorbalık içeren mesajları okumayın, beğenmeyin, başkaları ile paylaşmayın…
·         Yazdıklarınızın karşı tarafı incitebileceğini, depresyona sokabileceğini düşünün…
·         Kişilerin yüzüne söyleyemediklerinizi,sanal ortamda da söylemeyin…
·         Siber zorbalığın bir suç olduğunu şikayet halinde ceza alabileceğinizi unutmayın…
·         Gerçek hayatta nasıl davranıyorsanız, sanal ortamda da öyle davranın…

EBEVEYNLERE ÖNERİLER
Çocuklarınıza empati kurmayı öğretin
Hiçbir şey hedefe kendinizi başkasının yerine koymaktan daha hızlı ulaştıramaz. Çocuklarınız, başka birinin yaşadıklarını gerçekten anlıyorsa, birine zorbalık etme veya başkalarının zorbalığa uğramasına pasif bir şekilde tanıklık etme olasılıkları düşer.
Çocuklarınıza komik olanla zalim olan arasındaki sınırı anlamaları konusunda yardımcı olun
Çocukların çevrimiçi iletişimi çoğu zaman belirsiz veya tesadüfen zalimcedir. Bunların ikisi de yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Oyunun dozu kaçıyorsa bunu çözmek için çocuğunuzdan arkadaşını aramasını veya onunla yüz yüze konuşmasını isteyin.
Biriyle konuştuklarından emin olun (bu kişi siz olmasanız bile)
Çocuklar lise yıllarına girdiklerinde arkadaş ve güvenilir yetişkin çevreleri genişler. Çocukların, güvenecekleri sorumluluk sahibi bir yetişkine ihtiyaçları vardır. Bu kişi okul danışmanı, müzik öğretmenleri, hatta arkadaşlarının ebeveyni bile olabilir. Çocuklarınızla, sorunun büyümesi durumunda gidebilecekleri kişi hakkında konuşun.
Çocuğunuza seyirci değil, karşı koyan kişi olması için yardımcı olun.
Çocuklar, zorbanın kendilerine yönleneceği korkusuyla olaya dahil olmakta tereddüt ederler. Ancak çocuğunuzun kurbana ulaşması, bir yetişkini olaya dahil etmesi ve daha zalim davranışları önlemesi için arka planda çalışmasına olanak sağlayacak yollar vardır.
Çocuğunuza nasıl durdurulacağını gösterin

Çocuklara, tepki vermemelerini veya aynı şekilde karşılık vermemelerini söyleyin. Zorbanın teşvik edilmemesi sorunu çözebilir. Herhangi bir şey olursa kanıtı saklayın.




Siber Zorbalığın Nedenleri ve Etkileri


  
 NEDENLER
Siber zorbalığa başvuranların nedenleri arasında eğlence amaçlı zorbalık, intikam alma, bireyin kendini kötü hissetmesi sonucunda zorbalığa başvurması gibi bahaneler bulunmaktadır. Siber zorbalığın yaygınlaşması konusunda bilişim ve iletişim teknolojilerine kolay ulaşma ve zorbaların kimliklerini kolayca gizleyebilmesi de en önemli nedenler arasındadır.
Lenhart (2007) tarafından yapılan bir araştırmaya göre gençlerin siber zorbalığı tercih etmesine yol açan nedenler;  sanal ortamda tehtitkar ve aşağılayıcı materyalleri çoğu kişiye çabuk bir biçimde iletmenin mümkün olması, bu tür materyallerin web sitelerinde ve sosyal paylaşım sitelerinde başka kişilerin görebileceği şekilde uzun süre paylaşılması, dijital teknolojinin bu materyalleri kopyalaması ve kopyalanan materyallerin uzun süre saklanmasını mümkün kılması ve zorba kişinin davranışlarının sorumluluğunu almaması olarak belirtilmiştir.

Kowalski ve diğerlerinin(2008) yaptığı araştırmaya göre gençleri siber zorbalığa iten nedenler ise şöyle belirtilmiştir; kişinin saldırganca davranmaktan haz alması, arkadaşları arasında saygınlık kazanma çabası, gerçek hayatta davranışa dökemediği saldırgan davranışları sanal ortamda gerçekleştirme, kendine kötüm davranan kişilerden sanal ortamda intikam alma isteği, sert ve soğukkanlı görünme isteği, yakalanma riskinin geleneksel zorbalıktakinden daha az olması ve mağdurla yüz yüze iletişim kurmanın ortadan kalkmasıdır
ETKİLER
Siber zorbalık hem zorbalar hem de mağdurlar üzerinde önemli sorunlara yol açmaktadır. Yapılan araştırmalarda siber mağdurların aileleriyle duygusal bağlarının zayıf olduğu bununda siber zorbalık yapmayı üç kat artırdığı belirlenmiştir.
      Araştırmalarda siber zorbalar arasında madde kullanımı ve başkalarının eşyalarına zarar verme gibi suç içerikli eylemlerin yaygın olduğu görülmüştür.
      Yoğun bir biçimde siber zorbalığa maruz kalmanın okuldan kaçma, okulu bırakma, okula silah getirme ve tutuklama gibi davranışlara ve psikolojik bunalımlara neden olduğu belirlenmiştir. Bir araştırmaya göre siber zorbalığa maruz kalmanın okula silah getirmeyi sekiz kat artırdığı belirtilmiştir. Ayrıca siber mağdurların aileleriyle yetersiz duygusal bağ kurdukları ve alkol ve uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu görülmüştür.

Siber zorbalık sonucu yaşananlar:

  •          Kişilik değişimi(içe kapanma, korku, utanma, kızgınlık, gerginlik, özgüvende düşme)
  •          İnternet kullanımı sonrası hüzün veya öfke,
  •          Sık sık hastalanma ve aşırı uyku,
  •          Kendine zarar verme davranışı,
  •          Akademik başarıda dalgalanma,
  •        Okula gitmek istememe

Siber Zorbalık Nedir?

   Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kişileri sürekli rahatsız etme,alay etme,küçük düşürücü sözlerle kişilerin hayatını zorlaştırma, fotoğraflarını izinsiz kullanma, sahte isimle sosyal paylaşım sitelerine üye olma, kişiler hakkında dedikodu yayma gibi pek çok yolla gerçekleştirilen ve sosyal iletişimi zorlaştıran zorbalık türüne “SİBER ZORBALIK” denir. Ortam sanal olsa da “Siber Zorbalık” ciddi bir suçtur ve cezası vardır.
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri tarafından yapılan araştırmaya göre:
  •   Türkiye’de siber zorbalık konusunda bilgi oranı %50
  •   Her 3 öğrenciden biri siber zorbalığa uğruyor.
  •  Öğrencilerin %15’i siber zorbalık yapıyor.

Sosyal paylaşım siteleri, e-posta, fotoğraf ve video paylaşımı, sohbet odaları, telefon görüşmeleri, telefon mesajları siber zorbalığın yapıldığı alanlardır.